Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 13:38 - Велосипедни терзания
Автор: praven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 41317 Коментари: 27 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От доста време се каня да си купя колело че да ходя на работа с него; хем да се поупражнявам, хем да не чакам по кръстовищата. Е, лятото дойде, дъждовете понамаляха, и аз реших че е крайно време да се задействам. Обаче не съм карал от има-няма 20-ина години, и не съм сигурен доколко ще ми хареса карането, или доколко трайно ще е увлечението, така че май е по-добре да не се изхвърлям - не ми се дават много пари за нещо марково, което после да се окаже че само събира прах на тавана. Определих си бюджет от около 200 лв. и се захванах с проучвания...

Първа спирка - Технополис. В притурката им към "Капитал" видях че имат промоция на колела с предно и задно окачване, за 135 лв. Разходих се до там, колелата се оказаха не китайски, а български, на "Балкан" (оказва се че тоя завод още работи!) та се събудиха спомени за сгъваемото ми Балканче от едно време... Тия от промоцията не изглеждаха зле, обаче аз междувременно бях стигнал до прозрението че не ми трябва планински, а градски велосипед, и разните там амортисьори само излишно ще го оскъпят и утежнят. Освен това не ми допадна отношението на т.нар. "продавач-консултанти" там, не изглеждащи и най-малко заинтересовани да помогнат в избора.
Сетих се че колела се продават и в Практикер, Хит и други големи магазини, но доколкото си спомням от ходенията ми там, бяха не особено вдъхновяващи, грубовати машини.

Отказах се да купувам от супера, ще търся специализиран магазин.

Втора спирка - интернет. Търся адреси на магазини в София, както и на онлайн такива.
Първият на който попаднах - "Дими Байк" ми направи много добро впечатление. Снимки, цени, добър дизайн, всичко както си трябва. Обаче се оказва че е в Русе. Имат и доставки, но се плаща на кило (а един велосипед тежи доста), пък и все пак ми се ще до го видя "на живо" преди да го купя.
Но иначе магазина ми хареса, а гледам че продават и в Румъния - явно бизнеса им върви. Браво на тях!
Окуражен, захващам се да търся нещо в София. От Дими Байк продават велосипеди "Драг" - какви ли са? Съдейки по името, ми приличат на сръбска марка... Сайтът им ( http://www.dragbicycles.com/ ) обаче е на английски... я да видим на "contacts"... Оппааа, това били българи! Хъм.
Сайтът като цяло е по-зле. Някои секции са празни, с текст като "аа" или "скоро ще бъде добавено..." което сигурно седи така от години и навява усещане за запуснатост. Оказва се че има и версия на български, но доста добре скрита. Както и да е, те са производител а на мен ми трябва магазин. В списъка им с дилъри (празен на български, но доста пълен на английски) за България е указана "Веломания". Отивам там.
Имат интернет магазин, което е хубаво, но като гледам сайта им (смесица от български и английски, някои от картинките липсват, някои от линковете не работят) почвам да се съмнявам доковко информацията е актуална. Както и да е. И тука Drag.
Разглеждам снимките и като че най ми допада Drag Hacker (за 189 лв.). Всъщност от Дими Байк си бях харесал Drag Marathon, но тук го нямат листнат.
Хакерът обаче няма калници. Не съм много сигурен дали ми трябват - определено не смятам да карам по дъжд - но пък не се знае. Чудя се дали не може да се сложат допълнително... И все пак маратона ми харесва повече.
Явно трябва да ида на място. Гледам че веломания имат магазин в Хиподрума, блок 120 - сега като се замисля май съм го мяркал. Адреса на Drag също е наблизо, може би имат нещо като фирмен магазин?
Междувременно продължавам да ровя в нета и попадам на блога на Григор Гачев - там се разискват подобни теми. Много полезна информация, но като се четох там се уплаших - ментета много, хубавото е скъпо, и качествен велосипед дори втора ръка струва над 800 лв. Е да, ама аз толкова пари просто не мога да дам.
В коментарите отдолу се споменава някакъв магазин в Младост 2, имали нови и втора ръка, сглобявали... Май не е зле да проверя и там...


Тагове:   терзания,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
20.06.2007 14:32
МХм...Аз доста влизах по форуми на тази тематика по едно време. Доста мнения изчетох и ще ти кажа моето- в тези форуми често пишат хора маниаци, които карат по едсетки километри (не че аз не си правя 100 километрови разходки). Истината е, че за тях колело под 800 лева не става, защото гонят дискови спирачки, елементи от максимално висок клас, нещо което за обикновенно каране в града е абсолютно ненужно. А за Драг...не съм разглеждал сайта им, но хората са доволни като цяло от качеството на велосипедите. И накрая- за градски условия- по 20-30 км на ден примерно и колело от нисък клас ще ти върши прекрасна работа. И един съвет- ако можеш вземи с предни амортисьори, облекчават доста натоварването в ръцете. Имай предвид- живея в Испания- аз си купих колело втора ръка, така нареченият среден клас, и с него съм правил 100километровите пробези за които ти споменах и то се държеше чудесно. И да- не е лошо ако няма калници да му монтираш, дори да не караш при дъжд понякога си трябват. Достатъчно е да е понамокрена улицата за да ти хвърлят гумите мръсотия на гърба. Мхм...не се сещам какво друго мога да те посъветвам...освен- като купиш колелото го закарай на майстор да смажат добре с грес движенията- продават ги с лека заводска смазка в тях, която става само за съхранение и ако караш така- чупят се много бързо. А по правило продавачите и майсторите в магазините са тъпи галоши. И бих ти препоръчал да влезеш в клубовете на dir.bg и да потърсиш този за колоездене- момчетата там биха ти дали адекватен съвет от какво се нуждаеш наистина.
цитирай
2. анонимен - Да, Драг си струват. Няколко съв...
20.06.2007 15:00
Да, Драг си струват.
Няколко съвета. Ако не ти се дават много пари не си взимай колело с централен амортисьор - калпави са.
Ако не си висок - избери си колело с по-ниска рамка. Има значение.
Калниците съвсем не са задължителни. Аз лично не обивам да карам като е мокро или вали. И лесно може да ги добавиш ако липсват. Т.е. не си избирай колело заради екстри като калници.
Успех :)
цитирай
3. анонимен - Обслужване Веломания
20.06.2007 15:41
Там ако не даваш вид че ще оставиш поне 500 лв може да не ти обърнат внимание с часове. На В.Левски между НДК и Попа има малко магазинче но със сигурност ще те обслужат добре. Относно амортисьорите, най-евтиният преден амортисьор, който не само има вид на такъв,а и върши работа е 140-150 лв. Дунапренови хватки на кормилото обират много по-добре вибрациите. Евтин само ще тежи. Сметни и 20на лева за добра седалка, щото фабричните са "вътрешни":)
цитирай
4. анонимен - :)
20.06.2007 22:38
Аз пък карам трета година Спринтер произведен от Крос-Монтана. Нося го нагоре надолу до 5 етаж, почти всеки ден-жена съм. Страшно лоши отзиви съм чела за марката, но понеже не съм от разбиращите, а от тези дето карат съм страшно доволна:))) Колелото е с алуминиева рамка, преден амортисьор, 21 скорости и дискови спирачки. Ускорява невероятно, пъргаво е и на спускане е велико. И предполагам, че в момента може да се купи под 300 лв. Не си купуваите колело от хипермаркет-търсете в специалицзирани магазини!
цитирай
5. ridiculous - Ето и от мен
21.06.2007 07:13
малък принос. Наистина не ти е нужен скъп велосипед, за да се насладиш на усещането. Обаче ако ще е евтин, добре е моделът да е някакъв прост - т.нар. твърдаци (т.е. без предно или задно окачване). Смисъла на това е, че евтините компоненти по-лесно се повреждат, а за градско каране няма кой знае какво значение дали имаш някакъв амолтисяор.
Изборът ти на Drag Hacker е съвсем приличен. Аз карам Grizzly и Ontario и съм много доволна от качеството.
След последното ми пребиване аз съм потрошена, но колелото е като ново...
Има една страница, на която можеш да намериш разни оферти за велосипеди втора употреба. Повечето са маниашки, но излизат е прилични велосипеди за каране на съвсем сносни цени.
Ето ти линк: www.mtb-bg.com (и на страницата има линк към "Пазар", до който можеш да минеш и през форума).
На Колодрума пък могат да ти сглобят нещо по твой вкус - не зная как вървят цените обаче.
Иначе вярно е, че близнаците от магазинчето на Раковска са доста любезни. В магазина в Хиподрума пък има доста голямо разнообразие.
Май толкоз от мен засега, ако ми хрумне още нещо - ще ти пиша.
цитирай
6. mu6moroni - За балканчето:)
21.06.2007 13:47
Аз пък моето го получих като подарък за рожденния ден наскоро. От доста време исках да си купя, но ме убеждаваха, че е твърде опасно и не познавам добре правилата. Сега като си взех шофьорската книжка Милото преценило, че ще се справя.
Та велосипедчето е българско, произведено от Балкан вело - Ловеч под марката Reactor.Имат си приличен сайт с английска и българска версия. Eй тук можеш да го видиш:
http://www.balkan.bg/Reactor2007/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=34&product_cat=26&lang=2&cat=29
Не съм много в час- и аз от 15-тина години не съм карала, то и на харизан кон не се гледат зъбите, ама си е прилично смятам.
Успех в търсенето ти желая:)
цитирай
7. praven - Благодаря за съветите!
22.06.2007 10:21
Благодаря на всички ви за идеите и съветите които ми дадохте - тия дни ще пообиколя магазините, пък ще видим какво ще излезе
цитирай
8. анонимен - между НДК и Попа...
17.10.2007 16:46
Магазинчето си заслужава! Когато си купих велосипед Драг от Веломания на Димитър Несторов, още същия ден видях същия велосипед с трийсетина лева по-евтин във въпросното магазинче.
цитирай
9. анонимен - Помогнете...
27.04.2008 22:34
Някой може ли да ми каже как се казва завода.И дали продават все още от старите видове колела "Балкан" ? Благодаря предваеително!
цитирай
10. praven - За Балкан
28.04.2008 19:20
Сайта им е http://www.balkan.bg/Reactor2007/
но май старите Балканчета вече ги няма...
цитирай
11. анонимен - Балканче
01.06.2008 21:53
Брей голяма носталгия по тия балканчета:-)) Всъщност това са доста сбъркани колелета, неудобни за каране и нестабилни на пътя. Хората имат добри спомени за тях само защото тогава добри колелета нямаше...
цитирай
12. анонимен - велосипеди
18.06.2008 02:57
Има и други добри български марки велосипеди, но Драг са направо чудо. Поне половината от моделите им ги имат само на хартия, а шефа им предпочите да ги изнася на запад за валутка. Екстра [url=http://veloservice.3dwebdesign.org/]велосипеди[/url], ама само на снимка.
цитирай
13. анонимен - велосипеди
18.06.2008 02:57
Има и други добри български марки велосипеди, но Драг са направо чудо. Поне половината от моделите им ги имат само на хартия, а шефа им предпочите да ги изнася на запад за валутка. Екстра [url=http://veloservice.3dwebdesign.org/]велосипеди[/url], ама само на снимка.
цитирай
14. анонимен - велосипеди
18.06.2008 02:58
Има и други добри български марки велосипеди, но Драг са направо чудо. Поне половината от моделите им ги имат само на хартия, а шефа им предпочите да ги изнася на запад за валутка. Екстра [url=http://veloservice.3dwebdesign.org/]велосипеди[/url], ама само на снимка.
цитирай
15. анонимен - полезна информация
04.11.2008 22:59
препоръчвам това място!:
http://www.mtb-bg.com/news/Press/press0021
цитирай
16. анонимен - velosiped
01.01.2009 14:38
az sum na 14 godini.predi okolo 4 godini si kupih kolelo s 18 skorosti struva6e okolo 250 leva s preden i zaden amortosior.Za mene koleletata ot porqduka na 200 -300 leva sa pulni bokluci.ina4e koleloto prave6e po golemi probeci po raven teren po 15-20 km naden 1.ako tragne6 da kara6 po neraven teren sled vreme lagerite na kormiloto se skapvat
2pri smenqne na skorostite sled vreme se i te se skapvat :))))))))))




цитирай
17. анонимен - Не е до колелото ..
09.05.2009 12:03
работата в крайна сметка опира винаги до колоездача ....
не се връзвай на надухните гъзари, дето бащите им се чудяк как да похарчат пари за да им угодят, за тах нищо никога не е достачно хубаво, скъпо или здраво ....могат да счупят всичко с дивотията си ...
Аз имам велосипед ПУХ на 25 год. е а е като на 2,5 месеца. карал съм го из цяла България, карал съм го по леда на Панчарево през зимата (като минеш по тънък лед се пука под гумите ти, ха-ха-ха ....) още преди да е модерно да караш колело в Соф. .... всичко е в подръжката. Също така не правя разлика дали е с 6 или с 26 скорсти колелото ...или имаш сила да караш или не .... вземи си олекотени пластмасови калници, важно е задния да стига до края на рамката, до долу , така предпазваш средната ос от финия прах (това е абразив), който хвърля гумата, както и обувките си от пълнене с камъчета. Предния калник е по желание, без значение. Не избирай сложни кострукции, просто здрава рамка и по-малко компонети по нея, с течение на времето и опита ще решиш сам какво искаш да добави и какво не. Амортисьорите са глупост за много пари, по-добре си купи мотор, ако искаш емоця. Добра аморзизация предлагат по-широките гуми (26Х 2,3 или 2,6 ) , с относително гладки грайфери, чепатите гуми са отврат на асфалта и убиват инерцията ...с тези гуми колето е по-неуязвимо на бордюрите ...
Задължително гресирай задната ос в началото на всеки сезон, ако е дъждовно и два пъти през сезона ...предната по-рядко , само ако няма инерция,
Лино за мен не е интерсно да си ко купя чял, сглобявам си го по мой вкус ...
Можеш да потърсиш магзина в Младост 2, при него има нови родно произв. , като и вносни от Швейцария, кото той подържа, ремонтира, и продава с гаранция като ново. Има доста световни марки там. Но напоследък пак първенютата развалиха работата, всяка седмица си карат велисипедите там, за гъзариски ремонти и почти не остана внимание за други велосипедисти ....ха-ха-ха ....
цитирай
18. praven - Две Години По-късно
12.05.2009 14:30
Две години по-късно мога да кажа че съм доволен от избора който направих тогава (Драг Хакер, виж следващия постинг). До момента съм навъртял 1200 км без никакви проблеми.

Нещата, които добавих полека-лека:
- Калници (след първия дъжд, когато станах на прасе)
- Фар и стоп (относително рядко използвани, но - Safety First!)
- Велокомпютър
- По-мекичка седалка (на пружини)
- Палцови команди (по-удобни са ми от оригиналните Tourney на Хакера)
- Огледало за обратно виждане (много помага в трафика)
- По-добри хватки на кормилото (да ми обират вибрациите)

Поздрави на всички велосипедисти, и благодаря за съветите!
цитирай
19. анонимен - По въпроса за предният амортисьор!
13.11.2009 15:40
искам да погледна анонимния господин с 25 годишния ПУХ как ще се пусне зимата лалелото с тоя ПУХ:) .. това което слагате по байка на 90% е излишно(фарчета, калници, велокомпютри),колкото по малко неща които могат да се откъснат от рамката и да те ударят при падане, толкова по-добре, но да ми каже че предният амортисьор, който поне 20 пъти ми е спасявал живота когато скачам е глупост, може да си вземе пуха и да ходи да кара по велоалеите като пенсионерите. И това е начин. Колкото до по-меките ръкохватки, не осигурява толкова добра реакция при скоковете, докато пружините отпред едновременно те отласкват и приземяването с над 40кмч става меко. Само до преди 5 години мислех че твърдаците са номер едно. Просто защото не ми се беше налагало да карам по софийските улици където няма равно, а после и по пистите на витоша. Всеки грам който слагаш на рамката има значение, както и всеки елемент, има си своята положителна и отрицателна страна.
цитирай
20. анонимен - Za6to nqma kolela we
07.04.2010 08:58
mamavi tapa
цитирай
21. анонимен - Тук има разно велосипеди втора ръка!
16.05.2010 00:10
Тук има разно велосипеди втора ръка! www.zhelev-bikes.com
цитирай
22. анонимен - Велосипед!
05.07.2010 23:51
Аз си взех от www.zhelev-bikes.com Хората са много точни и всички велосипеди са сервизирани! Успехи на всички в покупката на колело.
цитирай
23. анонимен - търся здрав велосипед
23.10.2010 20:01
Тежа към 150 кг.Търся велосипед за едри и тежки хора.
цитирай
24. анонимен - LathPreachect
30.07.2011 08:11
http://owdijfvcnid.com - efdnlwiernf Cekphiche <a href=http://efdincaa.com>dkyubwvfcn</a> rairwelia http://lirwjcnncvuier.com psypesoyday
цитирай
25. анонимен - Wananaroiv
19.02.2012 13:40
empomonee <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> illigmebsilem http://napechke.com - Senanamaso atmolitlets http://napechke.com
цитирай
26. анонимен - brieveroort
22.10.2012 00:36
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html avana But its main selling the FDA in April studies to date were headache flushing stuffy nose in the same class. If you are worried the more dangerous side one pill per day comes to those which. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avanafil You should notice the by the trademark name for its Avanafil review. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>avana</a> The nitric oxide causes you have to be very fast onset of monophosphate cGMP.
цитирай
27. анонимен - летние сапоги распродажа
24.10.2012 09:36
Привет!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.iceberg.com.kz/user/KellCraslexia/>formalab одежда </a> каталоги одежды для полных <a href=http://www.liliyatv.net/user/FliemoReini/>сумка givenchy купить </a> сайт бижутерии <a href=http://stishok.com/index.php?subaction=userinfo&user=dalthalihoiny>купить твидовый пиджак </a> интернет магазин дешёвой большой одежды ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>10% off Cheap Kamagra caverta Generic viagra online </a> - 10% off Kamagra Oral Jelly australia promotion :.10% off Kamagra dura e d action .:<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>10% off Buy Kamagra Lovegra UK PayPal </a> - 10% off Cheap pills Kamagra 100mg online 10% off Kamagra shipping 10% off Kamagra scotland mail order
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: praven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3177792
Постинги: 94
Коментари: 803
Гласове: 337
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол