Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 00:15 - Кои / какво са били нефилимите?
Автор: rozzata Категория: Други   
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 18.07.2018 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпрос: Кои / какво са били нефилимите?

Отговор: Нефилимите („паднали, исполини”) били потомството от сексуални връзки между Божиите синове и човешките дъщери, споменато в Битие 6:1-4. Има голям дебат относно идентичността на „Божиите синове.” Нашето твърдение е, че те са паднали ангели (демони), които се съвкупили с човешки жени и/или обсебили човешки мъже и след това се съвкупили с човешки жени. Тези съюзи довели до потомство, нефилими, които били „онези силни и прочути старовременни мъже” (Битие 6:4).

Защо демоните ще направят такова нещо? Библията не ни дава конкретен отговор. Демоните са зли, измамливи същества – и по тази причина нищо от това, което правят, не трябва да ни изненадва. Колкото до точната мотивация, най-доброто предположение е, че те се опитвали да замърсят човешката кръвна линия, за да предотвратят идването на Месията, Исус Христос. Бог обещал, че от потомците на Ева ще се роди Месия (Битие 3:15), който ще смаже главата на змията, на Сатана. Затова демоните са се опитвали по всяка вероятност да предотвратят това чрез замърсяването на човешката кръвна линия, така че да направят невъзможно един ден да се роди безгрешен Месия. Отново казваме, че това не е точно библейски отговор, но е възможен и не противоречи на нищо, което се поучава в Библията.

Какво са били нефилимите? Според еврейските и други легенди (книгата на Енох и други небиблейски писания), те били раса от великани и свръх-герои, които извършвали големи злини. Техният голям ръст и сила вероятно се дължали на смесването на демонична „ДНК” с човешки гени. Всичко, което Библията конкретно казва за тях е, че били „силни и прочути старовременни мъже” (Битие 6:4). Нефилимите не били извънземни, те били буквални, физически същества, родени от съюза на Божии синове и човешки дъщери (Битие 6:1-4).

Какво се случило с нефилимите? Те били една от основните причини за големия потоп по времето на Ной. Веднага след като се споменават нефилимите, Божието Слово ни казва това: „И като видя Господ, че нечестието на човека по земята се умножава и че всяка мисъл и наклонност беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и се огорчи в сърцето Си. И Господ каза: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох - хора, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже съжалих, че ги създадох” (Битие 6:5-7). Затова Бог наводнил цялата земя, като изтребил абсолютно всички (включително и нефилимите), с изключение на Ной и неговото семейство и животните в ковчега (Битие 6:11-22).

Имало ли нефилими след потопа? Битие 6:4 ни казва: „В онези дни имаше великани на земята; а и след това” (Верен). Изглежда, че демоните са повторили своя грях отново след потопа. Обаче това става в много по-малка степен, отколкото преди Потопа. Когато израилтяните разузнавали земята на Ханаан, те съобщили на Мойсей: „Там видяхме исполините, Енаковите синове, от исполинския род” (Числа 13:13). Този пасаж не казва конкретно, че нефилимите наистина са били там, а че шпионите са мислели, че са видели нефилимите. По-вероятно е шпионите да са видели много големи хора в Ханаан и по погрешка да са ги взели за нефилими. Или може би демоните след потопа отново са се съвкупили с човешки жени, и са направили още нефилими. Какъвто и да е случаят, тези исполини били изтребени от израилтяните при тяхното нахлуване в Ханаан (Исус Навиев 11:21-22) и по-късно през историята им (Второзаконие 3:11; 1 Царе 17).

Какво пречи на демоните да правят още нефилими днес? Изглежда, че Бог е сложил край на съвкупяването на демони с хора, като е хвърлил в бездната всички демони, които са извършили това деяние. Юда стих 6 ни казва: „ангели, които не опазиха своето достойнство, а напуснаха собственото си жилище, Той ги държи под мрак във вечни окови за съда на великия ден.” Очевидно не всички демони са „в затвора” днес, затова трябва да е имало група демони, които са извършили други тежки грехове освен първоначалното падение. Вероятно демоните, които са се съвкупили с човешки жени са тези, които са държани „във вечни окови.” Това ще попречи на останалите да опитат да извършат това деяние.

https://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-Nephilim.html




Гласувай:
15



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rozzata
Категория: Други
Прочетен: 494954
Постинги: 249
Коментари: 319
Гласове: 2907
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031