Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2014 07:53 - Киряк Цонев: САЩ създадоха "Ислямска държава", сега си сърбат попарата
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 5443 Коментари: 7 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

Съединените щати съдействаха за създаването на групировката „Ислямска държава", но сега не са в състояние сами да се справят с нея и привличат арабски държави за сухопътните действия в района. Това коментир арабистът Киряк Цонев.


Той не смята, че стратегията на американския президент Барак Обама срещу ислямистите ще реши окончателно проблема. През последните часове Пентагонът потвърди, че Съединените щати и партньорите им са нанесли най-малко 50 въздушни удара по цели в сирийски провинции, а позиции на свързаната с "Ал Кайда" групировка Фронт "Ан Нусра" също били ударени в северозападната част на страната.

Освен че за пореден път предупреди за създаващи се в България ислямистки ядра, арабистът подчерта пред "Дарик" и пряката заплаха за страната ни от масова бежанска вълна след като в Турция само за три дни навлязоха 130 хиляди сирийски кюрди, бягащи от насилието на групировката "Ислямска държава". 

"Съединените щати първо съдействаха за създаването на тази групировка - факт, който самите те признават и самият президент призна преди няколко дни по един косвен начин. Те съдействаха, за да може тези ислямисти да бъдат използвани за удари срещу режима на Башар Асад в Сирия. Сега това се обърна срещу тях. Когато човек си направи нещо сам, той сам трябва да търси начин да се отърве от него. Работата е тук, че САЩ вече не са в състояние сами да се занимават с тази работа. Те гледат да привлекат повече арабски държави. Вие забелязвате ли един факт - че именно арабските държави ще бъдат основната сухопътна сила, от което американците бягат", каза Цонев. Той не вижда "с тези средства да се постигне решение на проблема". 

Според Цонев най-напред трябва да се прекрати всякаква финансова помощ за тези групировки. Те получават огромни суми в момента от петролни находища на Ирак и на новооткритите петролно-газови находища в Сирия, които са в техни ръце, каза Цонев. "Те продават и има фирми, които купуват това, което те продават. Това са пари и ако те нямат тези пари, те биха се задушили", коментира той. "Такива ядки, както аз ги наричам, съществуват и в България и това е вече опасност. Цялата им идеология на тях е така доста крайна и съвпада до голяма степен с идеологията на джихадистите в Близкия изток", каза Цонев, като допълни: "Просто бия тревога, че това може да стане".

frognews.bg/news_76767/Kiriak-TSonev-SASHT-sazdadoha-Isliamska-darjava-sega-si-sarbat-poparata/



Гласувай:
17



1. getmans1 - Тези дни четох и друг материал от господина, там не беше толкова категоричен.
24.09.2014 08:46
Запада като цяло до миналата година не криеха че подкрепят сбърканата /не само според мен/ сирийска опозиция но това не дава отговор, защо точно по това време се активизира т.н. „Ислямска армия“!?

Непосредствено след като едни „зелени човечета“ си свършиха работата в Крим се появиха и едни странни необозначени бойци на страната на т.н. Опълченци и след като в Украйна нещата ескалираха се активизира и Мюсулманска даржава с нейната армия. И точно тук не виждам къде е интереса на САЩ?

А интереси от тази ситуация определено има, само не мога да разбера как един професионалист не ги вижда тези набиващи се на очи връзки, поне от уважение към интересуващата се публика .
цитирай
2. zari22 - Някой забелязал ли е
24.09.2014 11:55
каква злоба пръскат турците по форумите? Клетви, заплахи, всичко било готово. Срещу българите.
цитирай
3. lord33 - не
24.09.2014 19:55
не съм забелязвал такова нещо, сериозно. Ама виждам каква злоба пръскат някакви съветофилски откаченяци, които си мислят че живеят в 60та година, срещу Европа, че и срещу България, а съм срещал даже и техни клетви и заплахи. Те може да са по-лоши и от тия ислямисти, щото са вече в България, а Ислямската Държава през Турция няма да мине.
цитирай
4. pesho - Aл Кайда също е тяхно творение
24.09.2014 21:37
Aл Кайда също е тяхно творение
цитирай
5. josarian - Дай линкове да видим.
24.09.2014 22:16
zari22 написа:
каква злоба пръскат турците по форумите? Клетви, заплахи, всичко било готово. Срещу българите.


Тук има един, Ikra - сигурно е най-свестния блогер в блог.бг щото. http://ikra.blog.bg/profile.php
цитирай
6. josarian - Напълно споделям!
24.09.2014 22:17
lord33 написа:
не съм забелязвал такова нещо, сериозно. Ама виждам каква злоба пръскат някакви съветофилски откаченяци, които си мислят че живеят в 60та година, срещу Европа, че и срещу България, а съм срещал даже и техни клетви и заплахи. Те може да са по-лоши и от тия ислямисти, щото са вече в България, а Ислямската Държава през Турция няма да мине.

цитирай
7. realdemocracy - ДА ТАКАВА ИМ Е ДЕМОКРАЦИЯТА
25.09.2014 14:57
Да така те разбират демокрацията слагат си някоя марионетка да управлява а терористите да си станат свободни селяни - да бе да - обучени да убиват водили войни и убивали току така ще станат селяни без работа ???
Това води и САЩ до крах
Четете повече на:
htpp://realdemocracy.blog.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626084
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031