Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 17:56 - ЗА НАСИЛИЕТО,ВРАЖДЕБНОСТА,ФАНАТИЗМА
Автор: misbis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19657 Коментари: 39 Гласове:
19

Последна промяна: 22.08.2010 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Насилието според мен има различни форми.Може да има физична проява,с пряко нападение над тялото,може да има психична,наречена психичен терор.
Влизането в личното пространство на другия също се категоризира като насилие.
Какво е лично пространство.
Всеки от нас отразява субективно обективната действителност.Пречупва я през призмата на знание,опит,култура,възпитание,семейна среда,религиозни и мирогледни схващания. Съвкупността от всичко това е личното ти пространство. Включая и физиката.Влкючая и блоговото ти пространство.

Всеки опит да накараш насила един човек да промени,възприеме твоето/чуждо схващане е насилие.Отговорност и избор е на всеки индивид сам да избере в какво да вярва,следва,изследва,проучва,възприема,дори подадената помощ дали ще се приеме е избор.
в превод на разговорен български-ако не си съгласен с мен си ми враг,манипулатор,лъжец,подадох ти ръка за помощ,а ти я отказваш-грубиян,идиот,луд.....т.н.

Всеки опит да принуждаваш индивида да ти отговаря на въпроси е насилие. Дори и в полицията на разпит има параграф,че разпитвания може да откаже да отговори на въпроси,касаещи личната му сигурност или такава на близките му.Личността решава дали иска да ти отговори или не.Това е избор.
в превод на разговорен български- хайде да те видя де,зададох ти въпроси-отговаряй.Иначе си манипулатор и лъжец,що не отговаряш,бе..т.н.

Всеки опит да излезеш с лична информация за индивида на публично пространство,без неговото съгласие,без значение дали се познаваш с него или не, е насилие.Това включва и клюката.
в превод на разговорен български-лични имена,рождени дати,етническа принадлежност,възраст,адрес...и т.н.
Изключение са обществените личности,които са медийно известни.

Всеки опит да стигматизираш някого,което значи да го слагаш в категории,които са субективно отражение на възприятието на стигматизиращия е насилие над личността.
в превод на разговорен български-айде бе циганин,ти ли ще ми кажеш,предател,този е луд,ненормалник...т.н.

Всяко прекрачване на личните граници и избор на личността е насилие.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Забелязвам,че много хора не са разбрали значението на избора. И сигурно е трудно в една диктаторска и мафиотска държава,където всичко става с насилие.От детството,с побоищата над децата,до всяко кътче на социалната и общественна система.
Когато друг човек откаже да ги допусне в личното си пространство,реакцията е озлобление,мъст,гняв.
Тази агресия никой няма право да я хвърля върху другите.
Искам да вметна как това се връзва с похвата на илюминатите,за управление на тълпата-чрез травма и страх.Поставят хората в травмиращи ситуации,и като група и на индивидуално ниво.А травмираният човек започва да изпитва страх,защото се чувства застрашен на екзестенциално ниво. Осъзнаването,че човек е много повече от екзистенсминимума води до победа над страха. Тогава започва да отстоява себе си,престава да бъде жертва.
Защо избивате напрежението върху хората,които обичате? Това е признак на слабост и страх.Защото обичащия те ще те изтърпи.
Избийте напрежението върху истинските причинители.Тези,които вие всички познавате.
За това говоря за събуждане и осъзнаване.Хабим си патроните в грешна посока и се самоунищожаваме.
Осъзнаването кой ти и истинския враг,как действа,методите му....ще доведе до победа над СТРАХА.
А това е една огромна крачка
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако човек иска да бъде уважаван,първо би трябвало да се научи да уважава себе си.Не мисля че е уважение към себе си да употребяваш нецензурни думи,заплахи,обиди,насилие.
Най-малкото- на гореспоменатото не може да се гледа сериозно.
Когато човек не му прави впечатление,че другите хора имат право на избор и лично пространство,което е неприкосновенно, прави първо на себе си лоша услуга.
Такъв човек е за съжаление,защото не е бил зачитан като индивид в детството си и това поведение прехвърля автоматично върху другите.Той/тя не познава друго.
Особенно остри реакции имат фанатиците.В съзнанието им няма място за многообразието на живи форми и съзнание.Всички трябва да мислят като тях.Да действат като тях...защото “така е правилно“
Да се върнем на това,че всеки субективно отразява действителността.Няма начин да мислим еднакво.Не е направено така. Може да мислим в една посока,но всеки по своя си начин.
Ако нямаме търпимост към чуждия мироглед нямаме търпимост и към себе си.

Когато има несъгласие по дадена тема,дискутира се ТЕМАТА,не ЛИЧНОСТТА на автора.Така диалога става на академично и ползотворно ниво.
Прехвърляйки се върху личността, се преминава на ниво “женски пазар в петък“
Тук искам да обърна внимание на модераторите на блог.бг Тяхна отговорност е да проверяват и вземат на сериозно сигналите за нередност.Но имам впечатление,че и тук няма единно мнение. При всички случеи не бива да се допускат до публичното пространство нецензурни изрази,лични нападки и обиди,лични данни. Поне за това предполагам мнозинството ще се съгласи.Никому не е приятно да чете вулгарни изрази.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Популярен метод в психологията е когнитивния модел. Това означава, че преди човек ,в отговор на нещо,дошло до него(израз,обръщение,мнение)да пусне в ход
емоциите си,чувствата си и необузданото действие, да си даде малка пауза.Да помисли-дали правилно тълкувам това,което ми казват–Дали въобще мен засяга?
Да попита,да доуточни-какво точно искаше да ми кажеш? Как да те разбирам?
Възможно е,и в повечето случеи е така, човекът насреща въобще не е мислел за теб в изказването си.
Да се приема всичко като лична обида е уморително,неефективно,не носи полза никому.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Та се замислих. Всички мечтаем за по-добър и по-спокоен живот. А малко са хората,които правят нещо със себе си за да допринесат за това. Ако всеки,поне мъничко се постарае да бъде вежлив,да приеме вежливостта от другия, без да злоупотребява с нея. Да се усмихне,да погледне в очите събеседника си...и куп още такива мънички неща....може и да заживеем по-спокойно.

sites.google.com/site/thepowerofthehumanspirit/home








Тагове:   насилието,


Гласувай:
19



1. zahariada - Здравей!
21.08.2010 19:48
Наскоро четох някъде, че единственото нещо, като човешка дейност, в публичното пространство, което не е регулирано и не се преследва и наказва е човешката миризма. Засега можем да си миришем на каквото и скаме на воля. Това, мисля, че беше в някакви конвенции на ООн. Поздрав!
цитирай
2. misbis - въпрос на време сигурно..за миризмата-)))))
21.08.2010 19:52
zahariada написа:
Наскоро четох някъде, че единственото нещо, като човешка дейност, в публичното пространство, което не е регулирано и не се преследва и наказва е човешката миризма. Засега можем да си миришем на каквото и скаме на воля. Това, мисля, че беше в някакви конвенции на ООн. Поздрав!

цитирай
3. podvodni - Върхът си. Рече, и го направи. По...
21.08.2010 21:51
Върхът си. Рече, и го направи. Поздрав.
цитирай
4. misbis - надявам се,че ще ми бъде разрешено да публикувам
21.08.2010 22:01
част от дипломната ми по психология.аз за това пари вземам извън бг, а тук трябва да търпя фанатизми,защото не се знае нищо за лично пространство.Всичко,което пиша е изстрадан и извоюван ОПИТ.Личен.А аз на себе си вярвам преди всичко

podvodni написа:
Върхът си. Рече, и го направи. Поздрав.

цитирай
5. misbis - моят доброволен принос към родината ми е,че го давам,раздавам безплатно това знание
21.08.2010 22:04

misbis написа:
част от дипломната ми по психология.аз за това пари вземам извън бг, а тук трябва да търпя фанатизми,защото не се знае нищо за лично пространство.Всичко,което пиша е изстрадан и извоюван ОПИТ.Личен.А аз на себе си вярвам преди всичко

podvodni написа:
Върхът си. Рече, и го направи. Поздрав.


цитирай
6. semtomovi - Поздравления за хубавия и стойностен постинг!
22.08.2010 01:20
България неизменно има нужда от подобна педагогика. Много клюкарство ни е белязало от рождение. Понякога и най-добрите ни писатели виреят върху него. В това отношение БГ има много да учи от скандинавците.

Но и скандинавските служби не са цвете. Реферирайки към твоя Материал, то с право мога да кажа че Шведските служби направо ни ИЗАСИЛВАТ. Какво имам впредвид?

Еми това че всяка божа седмица идват разпити под формата или на формуляри или на "разследвания". С цел да се хване всяка възможна промяна на координатите.

Дори съм била разпитвана за интимните ми връзки (в смисъл дори сексуалните предпочитания се изказват в Швеция пред сестра). Там не можете да си купите противозачатъчно без рецепта. Гинекол. сестра разпитва с кого ще спите и защо да ви я издава.

Всеки ви разпитва. Всичко отива в 1 матерен огромен комптър.

Изнасилването в в Швеция всяка седмица е тотално!
цитирай
7. morpheus201 - Добър пост! Радвам се...
22.08.2010 06:38
Радвам се, че решаваш да дадеш професионалното си мнение като психолог по този толкова коментиран въпрос напоследък. Съгласен съм с повечето промени, които предлагаш в модела на поведение на българина - но не с всички. Надявам се, че не възразяваш, че се обръщам към теб на "ти"! За да стигнем обаче до тези "благопожелания", които отправяш в поста си трябва първо да се открият и отстранят корените на проблема - икономикосоциален бит и народопсихология. В икономикосоциално отношение българинът е доста зле в сравнение с своите събратя от ЕС. Някъде бях чел сентенцията: "Празен чувал изправен не стои!", която ще се опитам да перифразирам за българското ежедневие - голяма част от българите са зле иономически и нямат сигурност дали утре няма да загубят работата си, а да не говорим, че висят и с кредити към банките, което може да доведе и до загуба на имуществото. Те са поставени в условията на ужасно напрежение и стрес, разбира се това няма как да не се отрзи и в социалния бит на българина - често избухват скандали в семейството, с роднини и приятели за неща на които, може би, ако имаха спокойствие и сигурност не биха дори обърнали внимание. Така, че не можеш да изискваш човек да се изправи срещу подобни поведенчески проблеми поставен под такова огромно напрежение. Натрупаното напрежение все някъде трябва да избие и понеже българинът не може да отдели средства са психолог, а и време за някакъв спорт или хоби, това напрежение избива в най-нежеланата посока - скандали, кавги и дори побойща понякога. Относно народопсихологията, нека не забравяме, че българинът е автора на фразата: "Моят дом е моята крепост!". Той не обича да му се бъркат в личните дела и очаква от "крепостните" безусловно подчинение, често не зачитайки правото на лично пространство и упражнявайки различни типове натиск. И макар да сме 21-ви век този начин на мислене е дълбоко вкоренен в съзнанието на много българи...
цитирай
8. morpheus201 - Продължение...
22.08.2010 06:43
Промяната в начина на мислене трябва да се извърши постепенно в комплекс от други мерки особенно в икономикосоциалната сфера за да не се получи обратна реакция - да се получи нагласата за намеса в личните дела и от там да се заклейми като нежелана и дори вредна от обществото! Разбира се, всичко това е мое лично мнение по въпроса и не желая да обиждам или засягам никого!
цитирай
9. misbis - до 7 и 8 бих казала грешна посока за избиване на стреса и напрежението
22.08.2010 07:54
Защо избивате напрежението върху хората,които обичате? Това е признак на слабост и страх.Защото обичащия те ще те изтърпи.
Избийте напрежението върху истинските причинители.Тези,които вие всички познавате.
За това говоря за събуждане и осъзнаване.Хабим си патроните в грешна посока и се самоунищожаваме.
Осъзнаването кой ти и истинския враг,как действа,методите му....ще доведе до победа над СТРАХА.
А това е една огромна крачка
цитирай
10. misbis - 8
22.08.2010 08:00
объркването къде е намеса и ненамеса идва от липсата на функциониращи закон и.
Всеки може да се разполага в личното си пространство и да го отстоява БЕЗ да наранява другите или им причинява неудобство.
Липсата на действащи закони води до това,че много хора са си разширили до толкова личното пространство,че за другите не е останало място.Тези другите би трябвало да започнат и те да маркират себе си,та самозабравилите се да се посвият.Те доброволно няма да го направят.
А това без искри да хвърчат не става.Затова казвам,че победата над страха е голяма крачка.
Има начини и без лични нападки да си маркираш територията
цитирай
11. osi4kata - здравей, мисбис :)))
22.08.2010 08:11
страхотен ник :))

Абсолютно права си. Слънцето е за всички, всеки си има местенце под него. Толерантността е състояние на духа.

цитирай
12. misbis - напротив,дискусията е много интересна-))
22.08.2010 08:12
morpheus201 написа:
Промяната в начина на мислене трябва да се извърши постепенно в комплекс от други мерки особенно в икономикосоциалната сфера за да не се получи обратна реакция - да се получи нагласата за намеса в личните дела и от там да се заклейми като нежелана и дори вредна от обществото! Разбира се, всичко това е мое лично мнение по въпроса и не желая да обиждам или засягам никого!

цитирай
13. misbis - благодаря. и в бг и в швеция се използва похвата насилие
22.08.2010 08:33
само че под различна форма. В Бг е в най-примитивния му вид, в скандинавия е добре “демократично“ разработен и не се набива на очи.


[


quote=semtomovi]България неизменно има нужда от подобна педагогика. Много клюкарство ни е белязало от рождение. Понякога и най-добрите ни писатели виреят върху него. В това отношение БГ има много да учи от скандинавците.

Но и скандинавските служби не са цвете. Реферирайки към твоя Материал, то с право мога да кажа че Шведските служби направо ни ИЗАСИЛВАТ. Какво имам впредвид?

Еми това че всяка божа седмица идват разпити под формата или на формуляри или на "разследвания". С цел да се хване всяка възможна промяна на координатите.

Дори съм била разпитвана за интимните ми връзки (в смисъл дори сексуалните предпочитания се изказват в Швеция пред сестра). Там не можете да си купите противозачатъчно без рецепта. Гинекол. сестра разпитва с кого ще спите и защо да ви я издава.

Всеки ви разпитва. Всичко отива в 1 матерен огромен комптър.

Изнасилването в в Швеция всяка седмица е тотално![/quote]
цитирай
14. misbis - много ми хареса това
22.08.2010 08:35
слънцето е за всички и ние,ако искаме да имаме живот трябва да се научим да отстояваме мястото си под него.

osi4kata написа:
страхотен ник :))

Абсолютно права си. Слънцето е за всички, всеки си има местенце под него. Толерантността е състояние на духа.


цитирай
15. анонимен - Do_osi4kata i misbis
22.08.2010 11:02
Ако толерантността е нещо Добро, то трябва да сме толерантни и към убийците, крадците, мародерите ... Какво толкова - нали ние не сме засегнати. Някой си някъде е бил потърпевш, но пък друг си е задоволил низшите страсти. Това ли е правилния начин на мислене?
Не, не бива да сме толерантни. Трябва да сме непримирими към онези, които нарушават моралните ценности и законите. Защото който се примирява или търпи мълчаливо под маската на толерантност - той се съгласява, той подкрепя, или няма мнение. С толерантността на народа Хитлер взима властта и знаем какво направи. С толерантност я докарахме до тук - още 20 - 30 години и българите да са малцинство в многовековната си държава.
цитирай
16. misbis - obyrkvaneto,i kym kogo da naso4im nedovolstvoto pisah po-gore
22.08.2010 11:31
объркването къде е намеса и ненамеса идва от липсата на функциониращи закон и.
Всеки може да се разполага в личното си пространство и да го отстоява БЕЗ да наранява другите или им причинява неудобство.
Липсата на действащи закони води до това,че много хора са си разширили до толкова личното пространство,че за другите не е останало място.Тези другите би трябвало да започнат и те да маркират себе си,та самозабравилите се да се посвият.Те доброволно няма да го направят.
А това без искри да хвърчат не става.Затова казвам,че победата над страха е голяма крачка.
Има начини и без лични нападки да си маркираш територията

анонимен написа:
Ако толерантността е нещо Добро, то трябва да сме толерантни и към убийците, крадците, мародерите ... Какво толкова - нали ние не сме засегнати. Някой си някъде е бил потърпевш, но пък друг си е задоволил низшите страсти. Това ли е правилния начин на мислене?
Не, не бива да сме толерантни. Трябва да сме непримирими към онези, които нарушават моралните ценности и законите. Защото който се примирява или търпи мълчаливо под маската на толерантност - той се съгласява, той подкрепя, или няма мнение. С толерантността на народа Хитлер взима властта и знаем какво направи. С толерантност я докарахме до тук - още 20 - 30 години и българите да са малцинство в многовековната си държава.

цитирай
17. анонимен - Понякога насилственото навлизане ...
22.08.2010 12:10
Понякога насилственото навлизане в личното пространство е нужно, когато човек е подвластен на суеверия и невежество.
цитирай
18. misbis - по-сполучливия вариант е да се отмине
22.08.2010 13:01
отказа да се допусне невежеството в собственното лично пространство е също маркиране на своето.

анонимен написа:
Понякога насилственото навлизане в личното пространство е нужно, когато човек е подвластен на суеверия и невежество.

цитирай
19. misbis - изтривам коментара на анонимен за лидис
22.08.2010 13:03
въвличаме се в конкретен случей,а това ще породи лични реакции
цитирай
20. misbis - какво да кажа
22.08.2010 14:11
нали знаете,какво всъщност е Ватикана и всички “свети отци“ и на кого служат?
Те и сега не ги е грижа,че много добри християни умират от глад и лоши условия.По-важното е,че добре пазят парите на богосамоизбралите се....
повече няма да се впускам в темата религия,за да не предизвиквам потенциални фанатици и заблудени души


canis написа:
При превземането на крепоста Монсегюр, попитали папския легат:
- Свети отче, как да разпознаем добрите християни от еретиците ?
- Колете наред ! Господ на небето ще познае своите.

цитирай
21. morpheus201 - Няколко въпроса към misbis...
22.08.2010 15:13
В началото още бих искал да отбележа, че не съм привърженик на насилието под никаква форма. Според мен решението на всеки проблем може да бъде намерено в АРГУМЕНТИРАНИЯТ СПОР!

1. Относно толерантността - да сте чували за граница на търпимост, моля ви не бъркайте добродушието с овчедушие. Мълчанието и бездействието се тълкуват като съгласие и одобрение от агресора.
2. "...Всеки може да се разполага в личното си пространство и да го отстоява БЕЗ да наранява другите или им причинява неудобство..." - много хубаво звучи, но как ще браниш личното си пространство, след като самата ти твърдиш: "...самозабравилите се да се посвият.Те доброволно няма да го направят.
А това без искри да хвърчат не става."?
3. Кой ще определи нормите на поведение и ще гарантира за тяхната обективност, залегнали в законите, след като още в поста си твърдиш: "Всеки от нас отразява субективно обективната действителност.Пречупва я през призмата на знание,опит,култура,възпитание,семейна среда,религиозни и мирогледни схващания. Съвкупността от всичко това е личното ти пространство."?
Против съм директната намеса на държавата - нека има закони и те да се спазват, но мониторинга да се извършва от самото общество, иначе ми напомня за тоталитаризма, когато държавата е следяла и наказвала строго всяко изказване, което е можело да се изтълкува като вражеско на официалнта политика - и сега ли ще изпадаме в същата параноя с тази разлика, че сега ще следим за всяко изказване, което евентуално би могло да се изтълкува от някого като обида и намеса в личното му пространство?

Решението според мен идва с дискутирането на проблема и израстването на самото общество до ниво, на което ще може да бъде взето решение без да се изпада във фанатични крайности!
цитирай
22. semtomovi - И аз реших да пиша днес на подобни теми
22.08.2010 15:28
Виж тук как изглежда, наример, Бог в Швеция! Ще го намерите в човешка реинкарнация като Андерсш Милтон под темата ми днес:

Злоупотребите с Евтаназията в Швеция и Библията?
цитирай
23. misbis - 23 по скоро е до израстването на всеки индивид поотделно...тогава и обществото се променя
22.08.2010 15:30
“Решението според мен идва с дискутирането на проблема и израстването на самото общество до ниво, на което ще може да бъде взето решение без да се изпада във фанатични крайности!
цитирай“

Не бих казала,че имам готова доктрина.Това,което аз разбирам е-значимостта от индивидуална работа, с цел елиминиране на робския манталитет
цитирай
24. semtomovi - 13
22.08.2010 15:33
а, да, права сте! )

Но аз мисля че в Бг геноцида е икономически и бие върху нативитета най-вече и етноса (българсия).

Докато в Швеция е административно-принудително лоботомиен. И бие върху емиграцията и полит. активните граждани (чужденците опират пешкира тук).

За сега имат отделни ниши просто.
цитирай
25. misbis - ИМАМ ЦЕЛИ ПОСТИНГИ НА ТАЗИ ТЕМА
22.08.2010 15:46
morpheus201 написа:
В началото още бих искал да отбележа, че не съм привърженик на насилието под никаква форма. Според мен решението на всеки проблем може да бъде намерено в АРГУМЕНТИРАНИЯТ СПОР!

1. Относно толерантността - да сте чували за граница на търпимост, моля ви не бъркайте добродушието с овчедушие. Мълчанието и бездействието се тълкуват като съгласие и одобрение от агресора.ТОЧНО. ДА СИ ДОБЪР НЕЗНАЧИ НАИВЕН.
2. "...Всеки може да се разполага в личното си пространство и да го отстоява БЕЗ да наранява другите или им причинява неудобство..." - много хубаво звучи, но как ще браниш личното си пространство, след като самата ти твърдиш: "...самозабравилите се да се посвият.Те доброволно няма да го направят.
А това без искри да хвърчат не става."?ЧРЕЗ ЯСНО И ОСЪЗНАТО МАРКИРАНЕ НА СВОИТЕ ГРАНИЦИ.ДА СЕ НАУЧИМ ДА КАЗВАМЕ -НЕ
3. Кой ще определи нормите на поведение и ще гарантира за тяхната обективност, залегнали в законите, след като още в поста си твърдиш: "Всеки от нас отразява субективно обективната действителност.Пречупва я през призмата на знание,опит,култура,възпитание,семейна среда,религиозни и мирогледни схващания. Съвкупността от всичко това е личното ти пространство."?
Против съм директната намеса на държавата - нека има закони и те да се спазват, но мониторинга да се извършва от самото общество, иначе ми напомня за тоталитаризма, когато държавата е следяла и наказвала строго всяко изказване, което е можело да се изтълкува като вражеско на официалнта политика - и сега ли ще изпадаме в същата параноя с тази разлика, че сега ще следим за всяко изказване, което евентуално би могло да се изтълкува от някого като обида и намеса в личното му пространство?ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА ЗА ОБЕКТИВНИ, КОНКРЕТНИ,ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ БЕЗКРАЙНО ТЪЛКУВАНЕ.НО НЕ СЪМ ЮРИСТ,НЕ МОГА ДА ДАМ ПРОФ.ОТГОВОР

Решението според мен идва с дискутирането на проблема и израстването на самото общество до ниво, на което ще може да бъде взето решение без да се изпада във фанатични крайности!

цитирай
26. misbis - САМО ДОБАВКА КЪМ МОРФЕУС
22.08.2010 15:50
АРГУМЕНТИРАНИЯТ СПОР!
Аргументиран диалог бих казала.Спора е за лаици, спора се свързва с неаргументиране.
Диалога е когато две страни обсъждат една тема. Тогава едната страна се изказва ПО ТЕМАТА ,другата СЛУША.
И обратното. Като игра на пингпонг. Важно е аргументите да са по темата,без да се включва личността на участника.Тогава става спор.
Повечето хора увлечени в своето мнение СЛУШАТ,но НЕ ЧУВАТ
цитирай
27. анонимен - 28 това издребняване мене ме притеснява
22.08.2010 16:54
Забелязвам една тенденция из българските електронни форуми, дето ми е малко чужда тука от нашата среда, а изглежда в България е ежедневие. Тя е когато се опитвате да аргументирате и водите диалог, а отсрещната страна непрекъснато ви обижда, "червена бабичко", "ку-ку", "ненормална" и т н. ама без грам аргумент или въобще респект към диалога и темата. Вие продължавате да аргументирате и отсрещната страна продължава да обижда. В крайна сметка, убедена съм, тия хора се опитват да саботират диалога или темата Ви и да я омаловажават.
Ама наистина безпокойно често срещано в бг-форумите явление днес!
Защо ли го правят?
цитирай
28. misbis - отдавна съм констатирала,че
22.08.2010 17:10
се играе един идиотски,гигантски,световен мач.Единият отбор има едни правила,другият своите.
Сега е ред на революцията на Любовта....а там правилата на играта са други
Просто избор към кой отбор ти оттърва да се присъединиш
canis написа:
Когато НИЕ избиваме, това е военна необходимост.
Когато ТЕ избиват, това е гнусно престъпление
Ей, хора, няма такова нещо като "общочовешки ценности"
Ние сме си ние и винаги сме прави !

цитирай
29. misbis - повечето от хората все още са на ниво-СЛУША,но НЕ ЧУВА
22.08.2010 17:13
Търпение,търпение..и железни нерви...

анонимен написа:
Забелязвам една тенденция из българските електронни форуми, дето ми е малко чужда тука от нашата среда, а изглежда в България е ежедневие. Тя е когато се опитвате да аргументирате и водите диалог, а отсрещната страна непрекъснато ви обижда, "червена бабичко", "ку-ку", "ненормална" и т н. ама без грам аргумент или въобще респект към диалога и темата. Вие продължавате да аргументирате и отсрещната страна продължава да обижда. В крайна сметка, убедена съм, тия хора се опитват да саботират диалога или темата Ви и да я омаловажават.
Ама наистина безпокойно често срещано в бг-форумите явление днес!
Защо ли го правят?

цитирай
30. анонимен - ''Търпение,търпение...и железни нерви...''
22.08.2010 17:50
Дългото търпение е свързано с много сълзи,от много сълзи железните нерви раждясват.Индивидуалната работа върху преодоляването на робския манталитет може и да създаде ''свободен'' човек,но свободният в робското общество бленува за бунт и революция.Тези свободни хора стават първите герои и жертви дори на най-нежната революция,те падат в първите редове.А всяка следваща власт иска да бъде по-силна и умела от предишната и използва научните достижения не за да заробва по-изтънчено големите маси от хора ,а да ги използва като обикновен материал ,не по-различен от пластмасата да кажем.
цитирай
31. misbis - свети този,който гори....останалото гние...
22.08.2010 17:55
а времето на сълзене отдавна е минало-))))така,че ръждясването отпадна
ще паднем,всички ще паднем..кой в първите редове, кой в последните..но няма да ни се размине...
какво значение,че си поживял,пардон поекзистенсвувал(нова дума) още малко...а нима това сега е живот?


анонимен написа:
Дългото търпение е свързано с много сълзи,от много сълзи железните нерви раждясват.Индивидуалната работа върху преодоляването на робския манталитет може и да създаде ''свободен'' човек,но свободният в робското общество бленува за бунт и революция.Тези свободни хора стават първите герои и жертви дори на най-нежната революция,те падат в първите редове.А всяка следваща власт иска да бъде по-силна и умела от предишната и използва научните достижения не за да заробва по-изтънчено големите маси от хора ,а да ги използва като обикновен материал ,не по-различен от пластмасата да кажем.

цитирай
32. morpheus201 - misbis ето нещо по което явно няма да постигнем единодушие...
22.08.2010 20:36
"Аргументиран диалог бих казала.Спора е за лаици, спора се свързва с неаргументиране.
Диалога е когато две страни обсъждат една тема. Тогава едната страна се изказва ПО ТЕМАТА ,другата СЛУША." - Не бих нарекъл лайци древните гърци, поставили основите на философията, етиката и морала, които отделяли немалко време в своите школи за да изучават тънкостите във воденето на спор. Нито хилядите адвокати, които редовно водят спорове в съдебните зали използвайки за свой аргументи фактите и доказателствата. Аргументираният спор няма нищо общо с обикновения спор, който понякога може да прерасне и в просташка кавга - отличава го именно използването на аргументи за защита на тезата а не междуличностни нападки и обиди. Все пак основното предимство на спора е това че:

При спора се намира решение, докато при диалога се постига консенсус!
цитирай
33. misbis - твое решение
22.08.2010 20:46
Аз знам каквото знам.Сопра е кавга ,в която по-шумния се налага чрез насилие. Другия отстъпва на агресията.
До тук бях,както казах, това е начинът,койдо действа за мен...успех...

morpheus201 написа:
"Аргументиран диалог бих казала.Спора е за лаици, спора се свързва с неаргументиране.
Диалога е когато две страни обсъждат една тема. Тогава едната страна се изказва ПО ТЕМАТА ,другата СЛУША." - Не бих нарекъл лайци древните гърци, поставили основите на философията, етиката и морала, които отделяли немалко време в своите школи за да изучават тънкостите във воденето на спор. Нито хилядите адвокати, които редовно водят спорове в съдебните зали използвайки за свой аргументи фактите и доказателствата. Аргументираният спор няма нищо общо с обикновения спор, който понякога може да прерасне и в просташка кавга - отличава го именно използването на аргументи за защита на тезата а не междуличностни нападки и обиди. Все пак основното предимство на спора е това че:

При спора се намира решение, докато при диалога се постига консенсус!

цитирай
34. morpheus201 - между другото...
22.08.2010 20:50
"а времето на сълзене отдавна е минало-))))така,че ръждясването отпадна
ще паднем,всички ще паднем..кой в първите редове, кой в последните..но няма да ни се размине...
какво значение,че си поживял,пардон поекзистенсвувал(нова дума) още малко...а нима това сега е живот?"

интересна употреба на думи: "...че си поживял,пардон поекзистенсвувал..."

поекзистенствувал - побългарен вариант на латинската дума за "съществуване" - екзистенц!

misbis много си права - в България много хора отдавна не живеят, а просто съществуват и какво значение ще има ако това продължи "...още малко..."?

И все пак това ти изказване не противоречи ли малко на разбиранията ти за решаването на проблема посредством диалог?
цитирай
35. misbis - 37
22.08.2010 20:55
при оптимални обстоятелства,диалога е начина за междучовешко общуване.Да не намесваме тук политическия“диалог“,който има съвсем други измерения.
Времето в което живеем ни подлага на нови и непознати от преди предизвикателства....възможно е решенията на общественно ниво да се намерят чрез други средства,за които не става дума тук
цитирай
36. misbis - а тук съм пофилософствувала малко на темата,която мисля те вълнува
22.08.2010 20:59
http://misbis.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/13/koga-chovek-stava-naistina-svoboden.590479
аз нямам готово разрешение,и аз като вас съм търсещ.
Писала съм на много различни теми, които ме интересуват,посети веб страницата ми с комплектиран материал.
https://sites.google.com/site/thepowerofthehumanspirit/

misbis написа:
при оптимални обстоятелства,диалога е начина за междучовешко общуване.Да не намесваме тук политическия“диалог“,който има съвсем други измерения.
Времето в което живеем ни подлага на нови и непознати от преди предизвикателства....възможно е решенията на общественно ниво да се намерят чрез други средства,за които не става дума тук

цитирай
37. misbis - искам да кажа
22.08.2010 21:30
че ние всички усещаме,че диалога отдавна не се употребява и на лично ниво и на общественно.
На лично-както писах хората си изливат агресията и отчеянието един на друг,вместо към тираните ни.
На общественно-не съм експерт по общественни науки, но по всичко личи,че само разтърсващи и драматични действия ще променят сегашното тоталитарно,световно господство на шепа богосамоизбрали се
цитирай
38. morpheus201 - Благодаря ти!
22.08.2010 22:14
Благодаря ти отново за чудесната тема! Хареса ми малкият спор, който се заформи между нас, ако ти го наричаш диалог нека така да бъде. Аз съм нов във Блог.бг, но просто когато срещна подобни публикации по темата обикновенно те са постнати от хора търсещи себеизява и признание във форумите и блоговете, публикувайки теми засягащи наболели проблеми в обществото. Ти успя да ме убедиш, че не си като тях и наистина ти пука, както се казва (не съм чел предишни твой публикаций). Трудно се отстоява позиция като твоята, за нуждата от реален диалог, особенно в свят изпълнен с провокаций. Определено ще прегледам адресити които си написала по горе! Хайде лека вчер и със здраве! Ако имам някакви въпроси може ли да ги пусна на лични, ако разбира се това не те притеснява?
цитирай
39. misbis - добре дошъл в блога, тук стават и весели неща-)))
22.08.2010 22:29
удоволствието е мое,лека и на теб

morpheus201 написа:
Благодаря ти отново за чудесната тема! Хареса ми малкият спор, който се заформи между нас, ако ти го наричаш диалог нека така да бъде. Аз съм нов във Блог.бг, но просто когато срещна подобни публикации по темата обикновенно те са постнати от хора търсещи себеизява и признание във форумите и блоговете, публикувайки теми засягащи наболели проблеми в обществото. Ти успя да ме убедиш, че не си като тях и наистина ти пука, както се казва (не съм чел предишни твой публикаций). Трудно се отстоява позиция като твоята, за нуждата от реален диалог, особенно в свят изпълнен с провокаций. Определено ще прегледам адресити които си написала по горе! Хайде лека вчер и със здраве! Ако имам някакви въпроси може ли да ги пусна на лични, ако разбира се това не те притеснява?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: misbis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4542085
Постинги: 269
Коментари: 4456
Гласове: 3605
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031