Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 22:33 - Джони Уокър
Автор: rainman Категория: Хоби   
Прочетен: 3676 Коментари: 0 Гласове:
0



 

image



Със сигурност сте се възползвали от възможността да глътнете по едно "Джони".
Запитвали сте се някога кой е този мъж, станал известен на хората от всякакви посоки, държави, раси и съсловия. И защо името и силуетът му стоят на онези сини, червени или черни етикете, които са разпознаваеми от пръв поглед.

  Съдбата на Джони (Джон) Уокър действително е  свързнана с парещата шотландска "ракия". Историята на прочутото уиски започва, когато Джони решава да продава собствено изработен алкохол в малкия си хранителен магазин в Айршир, Шотландия.
В своето малко магазинче Джон смесвал различни видове чай, за да задоволи вкусовете и на най-взискателните клиенти. Той решил да приложи и тази техника на смесване и за все по-търсените и разнообразни малцови уискита, които му доставяли от различни дестилационни. Смесването на уискита се превърнало в негова страст и през целия си живот той допълвал и усъваршенствал рецептите си в търсене на перфектната комбинация.
 
  В началото питието било популярно само в близката околност и Джони дори и не предполагал, че ще дойде ден, когато всички хора по света ще могат да се насладят на произведената от него напитка. Марката става популярна чак след неговата смърт през 1857 г., когато неговият син Александър получил магазина и рецептите за смесване на уиски. Той наследил също бащината страст и талант да комбинира и смесва различни уискита в търсене на съваршения бленд, развил и надминал уменията на баща си, както и способността да изпреварва времето си. Синът на Джон, Александър и внукът му Александър втори са основните двигатели на огромния успех на напитката. Под управлението на Джон приходите от уискито съставляват едва 8% от целия оборот на фирмата, докато при предаването на бизнеса от Александър на неговите синове тази цифра достигала 90-95%.
 
  През 1860 г. съществувала забрана да се продава уиски, което съдържа смес от малц и пшеница. Така през 1865г. за първи път станало възможно Александър да произведе първото смесено уиски- "Walker`s Old Highland".
Именно Александър бил човекът, който изработил и квадратната форма на бутилката през 1870г. Това означавало по-малко счупени бутилки и повече бутилки събиращи се на едно място. Другата основна характеристика е етикетът, който поставен под ъгъл от 24 градуса давал достатъчно място за по-голям размер и видимост на написания текст.

В периода 1906-1909г. внуците на Джон- Джордж и Александър увеличили видовете уиски и представили "цветовите-имена". През 1908, когато Джеймс Стивънс е главен директор започнало прецизното преобразуване на различните предлагани на пазара видове. Уискито било преименувано от Walker`s Kilmarnock Whiskies на Johnie Walker Whisky. В добавка става факт и мотото "Родено 1820- Постоянно ставащо все по-силно", както и лого-картинката на елегантния мъж с цилиндър на главата.

През първата световна война се налага да бъде прекратена продажбата на бялото "Джони" и през 1932г. Александър втори добавя нов вид "Johnie Walker Swing"- вдъхновен от необикновения вид на бутилката, който и позволява да се клати напред и назад.


image


Разбира се, в историята на легендарната марка специално внимание заслужава "Johnie Walker Black Label". Джим Мъри, най-известният експерт и автор на справочници за шотландско уиски, казва за него :"Всеки път, когато искам да пийна с компания, аз мога да избирам от 6000 уискита и поне веднъж седмично дегустирам "Джони Уокър черен етикет" Това е Савой, това е Еверест на де-лукс уискитата. Няма майстор купажор извън тази фирма, който не би дал дясната си ръка, че дори и лявата си ръка, за да получи рецептата за това върховно уиски.
Според специалистите "Джони Уокър черен етикет" символизира духа на самата Шотландия , защото във всяка глътка се усеща многообразието на шотландската природа чрез дъха на  умело съчетаните зърнени и малцови уискита.

 



































Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 454507
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол