Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 18:18 - Чудесата на дълголетието 2 част Датчанин живял близо 146 години
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2540 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2015 08:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В предишния постинг от поредицата споменах дълголетника Кристиян Якобсен Дракенберг от Дания, който живял близо 146 години. Днес ще разгледам живота му малко по-подробно. Данни за живота му се намират, както от биографи, така и от писма.

Кристиян Якобсен Дракенберг е роден на 18 ноември 1626  г. във фермата Бломсхолм (намираща се в област край морето в Норвегия до 1658 г., а днес в Швеция) и умира на 9 октомври 1772 г. в Aarhus в Дания. Според неговите твърдения бил кръстен от Петер Йохансен Вюнстен.
 Кристиян е син на капитан Jacob Drakenberg Mountain и благородничката Elzbet Margaret Juul. На 8 годишна възраст заминава при чичо си, който е капитан в Холандия. На 12-годишна възраст става моряк. Дракенберг става подофицер, а след това боцман към военоморските сили на Дания. До 91 годишна възраст, Кристиян е служил като моряк, а от тях 10 бил в алжирски плен. Участва във войните срещу Швеция 1657/1658 и 1676/1679 години. Плава до различни страни и морета: Балтийско море, Англия, Малта, Португалия, Гренландия, Архангелск (Русия), Испания, Западните индии, Бразилия, Индия и дори веднъж е пленен на връщане от Северна Америка от французи. През 1694 г. Дракенберг плавайки от Хамбург до Кадиз (Испания) е заловен от алжирски пирати и става техен роб. Той бил в плен в Кипър, Алепо и Триполи. Последно го продали на богат евреин в Халеб (Алепо) в Сирия. През май 1710 година заедно с други петима роби (двама датчани, норвежец, италианец и един холандец) успял да избяга с лодка до Малта. Помогнал им швед, който работел като куриер на евреите. Успели да стигнат до Малта, където обаче починал италианецът от изтощение. Другите продължили до Ливорно и след това по пътя до Бордо (Франция).

През 1732 г. намирайки се в Бордо Дракенберг научил, че неговата страна (Датско-Норвежската уния, Датско-Норвежкото кралство) е във война с Швеция и се отправил към Норвегия, за да се включи във войната. За Дракенберг от този период се разказва една случка. След робството, както и участието му в няколко войни в харакера на Дракенберг се открояват бързото му палене и неотсъпчивост, понякога водещи до налитане на бой, за което сочат различни случки. През март 1732 г. Кристиян Дракенберг плавайки от Kristiansand дo Kristiania имал спречкване с военноморския офицер Peter Jansen Wessel, известен като Tordenskiold, като веднъж не му свалил шапка. За това "провинение" известният капитан Торденскьолд (който по това време бил 30-годишен и умира през 1720 г. по време на дуел) извадил шпагата си и му нанесъл няколко удара, но след това Дракенберг успял да му вземе шпагата и направо го хвърлил на покрива. За тази си своенравна постъпка бил наказан с арест, но го освободили само след час. По това време Кристиян Дракенберг бил на 85 г.  

През ноември 1717 г. Дракенберг решил да напусне службата си във флота и месец по-късно плавайки към Холсщайн по Коледа попаднали в морска буря. От там пътувал до Любек, а след това се отправил до остров Lolland в Дания. Пристигайки в Дания до 1720 г. той обикалял из страната да се среща с бойните си другари с които воюва по време на няколкото войни, в които участвал и търсейки свои живи роднини.

image

Къщата, където Дракенберг живял продължително време

image

Паметната плоча на къщата
През 1722 г. Дракенберг се установява в Ютланд, където живее с всички добри удобства уютен живот. От този период е известна една случка на пазара на Виборг. Дракенберг започнал да бие някакъв човек, който се държал непочтено с жените на пазара. Той направо откачил и започнал на ред да бие купувачите, при което се наложило няколко души да се намесят, за да го спрат. В резултат от това имал цепната устна и получил още редица наранявания и трябвало да прекара няколко дни на легло.

image

Кристиян Дракенберг на oколо 110-130 г. (изглежда около 50 г. по-млад) 
Когато Дракенберг станал около 100 годишен косата му потъмняла и му поникнали нови зъби. През август 1732 г. на около 106 г. докато Дракенберг бил на един прием при някакъв граф в присъствието на чуждестранен посланник където част от разговора се водел на френски домакинът споменал възрастта му, но присъстващите не му повярвали, че е над 100 годишен. Кристиан само станал без повече да казва нищо и тръгнал пеш до Норвегия, за да вземе документи и да докаже възрастта си. Там от свещеника отговарящ за Skee (днес Швеция) успял да вземе (вероятно въз основа на църковните регистри) копие на документа си за раждане и се върнал през февруари 1733 г. и показал документите си. В документа пишело:

"Господин Кристиан Якобсен Дракенберг е роден в Бломсхолм в община Schedee, викарство Бохуслен през 1626 на 18 ноември с вярващи родители..." 

Съобщавало се, че е кръстен от временния пастор Peter Johansen Wynsteen и съотвентния документ е издаден на 2 декемви 1732 г. от викария на Bohuslen от Cornelius Nicolai, пастор в Scheede.

След това с документа Кристиян Дракенберг отишъл още в замъка Fredensborg при датския крал Chrystian VI (Дракенберг надживял петима датски крале) и получил доживотна рента от 70 талера и 64 шилинга. Освен това той получава още 12 дуката подарък за облекло и още 3 дуката дарение от принца. Кралят до такава степен бил впечатлен от Дракенбер, че го поканил да обядва заедно с него в кралската зала.

На 111 годишна възраст1 на 24 октомври 1737 г. както споменават ранните му биографи Дракенберг се оженил за 60-годишната вдовица на моряк Maren Mickelsdatter Bagge. Сватбата се състояла в Count Danneskiolds Hotel в Копенхаген, но бракът не траял дълго, тъй като след няколко години жената починала. По-късно той продължил да се влюбва в млади жени. Известно е, че на 130 години се влюбил в млада жена.

В Шrslevkloster организирал еднодневно състезние по езда и един млад мъж, се опитвал да го изпревари на финала, при което Дракенберг пощурял. Пет дни след състезнието младият мъж починал от раните си. 
През 1752 г. Дракенберг пътувал до пазара на Skive, където имал намерение да спечели пари. Вечерта отседнал в някаква гостиница, където още били няколко души - седем германци продавачи на стъкло и един точилар на ножици. Те започнали да вдигат много шум и Дракенберг така се разярил, че станал и отишъл с нож и ги заплашил, че ако не спрат да вдигат шум ще ги накълца. Свадата завършила с това, че всички били изхвърлени на улицата, а Дракенберг трябвало да заплати щетите. Когато се върнал пеш до Allinggaard, което било близо 80 км успял да си даде сметка за случилото се и лежал три седмици на легло (от срам ли от умора ли не се знае). Кристиан Дракенберг почти не боледувал, което било изключително рядко и единствено след побоища лягал на легло да се възстановява. Имал период от 80 години, през който не бил боледувал. Когато пътувал да си взима документа примерно съпругата на пастора му дала да яде нещо, което била сготвила и той нещо не понесъл храната и на другия ден сутринта това оказало вличние, по след 1-2 часа се оправил, но трябва да се има на предвид, че той твърде дълго е бил на път и през това време вероятно се е хранел с каквото дойде. Или се чувствал зле и болен, както вече споменах два или три пъти при морски бури. Той водел доста редовен и порядъчен живот. Разказват, че когато разговарял с датския крал Фредерик V му казал, че за 100 години нито веднъж не си е легнал да спи след кавги или нещо подобно. Не е бил пълен въздържател, но ако пиел по малко било през ранната част на деня и никога не е имало случай да се напие, единствено по малко. През някакъв период от време преди да почине пиел сутрин по една чаша бира2, в която поставял по малко масло. Пет пъти е бил с жени, с които е имал намерение да се жени. Дракенберг бил доста силен и когато се здрависал с някого обикновено повече не искали да се здрависват с него. Последните 14 години живеел в Aarhus с по 80 талера рента годишно, като Граф Danneskiold плащал за жилището му и да се грижат за него. Ходел постоянно на църква. През последните две години заедно със съдържателката на къщата абсолютно всеки ден ходел на църква и почти не пропускал служба. По някое време се чувствал много загрижено и бил недоволен и се покайвал заради по-ранния си безразсъден живот. Неговият пастор бил Probst Middelboe, който му вдъхвал допълнителен оптимизъм, упование и духовна сила, за да постави Господ на челно място в живота си.

image

Документът на погребението (смъртен акт) на Дракенберг издаден на 16 октомври 1772 г. 

Линк към първия постинг от поредицата:

http://ernest.blog.bg/drugi/2014/12/15/chudesata-na-dylgoletieto.1322885

-------------------------------------------------------------


1 Според Христовото учение и истинското християнство практикувано през първи век и поученията на апостол Павел в Новия завет християните нямат право да се женят за вдовици. Никой няма право да се жени повторно и изискването е жената да бъде девствена и задължително в репродуктивна възраст. Ако някоя жена не е в репродуктивна възраст това е противоестествено и вече е форма на извращение, тъй като единствената причина да бъдат двама души заедно и да създадат семейство е да имат деца. Няма никакво значение на каква възраст е мъжа, но той няма право да се жени за жена, която вече не е в репродуктивна възраст (което теоретично означава до тридесет и няколко години, но почти никой през I век не се е женил за жени над 20 г.)!

2 В християнството не е забранено да се пие алкохол в малки количества, но в Библията съвсем ясно пише, че пияниците няма да влязат в Божието царство:

"Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 Послание към коринтяните 6:9-10)

Има християни, които пият при определени случаи по чаша вино или по една бира. В някои християнски среди въобще не приемат такива пиещи по малко. Има християнски общини и цели селища по света, където никъде не се разпространява алкохол и никой не пие. Аз не пия алкохол и не приемам пиещите християни, но все пак не ги виня, ако пият съвсем по малко и не се напиват.

Относно бирата, която рядко е пиел преди 300 г. Дракенберг - тя няма нищо общо със съвременната. Още през XVI век в Германия и други страни в Европа е имало закони против ментетата и какво трябва да се съдържа в бирата. Наказанията за бира менте били 30 удара с пръчка, но за такава с допълнителни (вредни) вещества, каквато е всичката съвременна бира наказанието било смърт. Бирата трябвало да се прави и да съдържа само три неща.



Тагове:   дълголетие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665464
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031