Постинг
03.10.2009 00:13 -
ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ЯДАТ СВИНСКО? - 1
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 18747 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.10.2009 00:22
Прочетен: 18747 Коментари: 0 Гласове:
6
Последна промяна: 03.10.2009 00:22
Понятието вяра /в арабския език думата "Иман" е производна от корена на думите "подсигуряване на безопасност"/ в съзнанието на мюсюлманите е свързано преди всичко със Знанието. Затова постигането на "безопасност под сянката на Аллах" предполага съответно безпрекословно изпълнение на Божествените закони и предписания.
Предписанията, имащи отношение към грижата за здравето на човека, съдържащи се в Свещената Книга, се потвърждават чрез многогодишния опит, а също така и от научни факти.
Едно от тези предписания е забраната отнасяща се до свинското месо: Такова предписание има и в Библията: "Макар, че копитата на свинята се раздвояват, тя не е преживно животно, тя е нечиста за вас; не яжте месото й и не се приближавайте до трупа й." /Библия; 14:8/ . . . . .
Медицински аспекти на забраната
Въздържането от употреба на свинско месо - това е проява на загриженост за собственото здраве. Поради това, че то се явява най-алчното и нечистоплътно животно, което изяжда настървено абсолютно всичко, включително човешки екскременти, прасето се явява развъдник на микроби и паразити, а месото му е източник на много опасни болести. Ние можем да предположим, че една от основните причини за забраната на консумация на свинското месо е била трихенелозата /Trichinella spiratis/.
Човек се заразява при консумацията на месо, което не е добре термично обработено.
Съдържащите се в свинското месо кисти с живи личинки дават началото на възрастните индивиди в тънките черва на човека. Възрастните личинки проникват с потока кръв в мускулните тъкани и там на свой ред образуват кисти. Признаци на заболяването се проявяват две седмици след заразяването, с висока температура, силни болки в мускулите, оток на меките тъкани. Възможно е поражение на нервната система /енцефалит/, на сърдечния мускул /миокард/ и други тежки увреждания.
Съвременната медицина не разполага с ефективни медикаменти против трихенелозата. Затова единствения надежден начин да се предпазим от заразяване е профилактика и отказ от консумация на свинско месо. Въпреки че месото в търговската мрежа подлежи на обезателно изследване за трихенелоза, няма абсолютна гаранция. Пример за това може да ни послужи пламналата епидемия от трихенелоза в Москва едва преди няколко години.
Продължавайки списъка с микроби и паразити, които съдържат свинското месо, а също така и болестите, които те предизвикват е необходимо да отбележим, че много от тях в настоящия момент са неизлечими.
Taenia solium /свинска тения/ се развива в резултат на инвазия на главния мозък на паразитните личинки в стомашно-чревния тракт на свинската тения и представляват 1 - 1,3% от обема на вътрешните процеси. Онкосферата на паразита попада в големия кръг на кръвообращението чрез лигавицата в съдовете на главната венозна система и се разнася по целия организъм, като поразява различни органи, в това число и главния мозък. Неврологичните симптоми се характеризират с различни огнища. Често се развива епилептичен синдром, изразен с признаци на менингит и повишено вътрешно-черепно налягане.
АСКАРИДИ - могат да бъдат причина за апандисит, жълтеница, разстройство в храносмилането.
Schitosoma japonicum - предизвиква кръвотечение, анемия, при евентуално проникване на личинки в главния или гръбначния мозък може да настъпи парализа или смърт.
Paragomines westermani - заразата му води до кървене на белите дробове.
Paciolepsis buski - предизвиква разстройство в храносмилането, изтощаваща диария, общо подуване.
Clonorchis sinensis - предизвиква жълтеница.
Metastrongylus apri - причинява бронхит, възпаление на белите дробове.
Giganthorinchus gigas - води до анемия.
Balatitidum coli - предизвиква остра дезинтерия, изтощава организма.
. . . . .
Бактериални заболявания
Туберколоза
Fusiformis necrofulus - предизвиква трудно лечимо гъбично поражение на долните крайници.
Salmonella cholera suis - холера.
Бруцелоза - води до трайна загуба на трудоспособността.
Свински червен вятър
. . . . .
Вирусни заболявания
Toxoplasma goundii /токсо-плазмоза/ - особено опасно заболяване. Бебе, което е родено от заразена майка, често умира няколко дни или седмици след раждането си. Ако оцелее, то у него може да настъпи глухота или слепота. При възрастните хора предизвиква хронична треска придружена с уголемяване на черния дроб, сливиците, пневмония, церебрално гръбначен менингит, увреждане на зрението и слуха. Хора, които ядат свинско месо, по-често страдат от затлъстяване в следствие високото съдържание на мазнини в него. Нивото на холестерол в кръвта им често е повишено, и те са по-податливи на атеросклероза, което е причина за заболяване на сърдечносъдовата система, нарушено кръвообращение на мозъка и др.
Свинското месо трудно се храносмила, което е причина за много хронични заболявания на храносмилателния тракт. Гнойни поражения на кожата също се наблюдават при тези, които консумират свинско месо.
Навярно ще ви бъде интересно да прочетете и за изследванията касаещи хидролизата на свинската мас и нейното натрупване в човешкия организъм. Предполага се, че при употребата на месо от тревопасни животни, тяхната мазнина се поддава на хидролиза и след това повторно се преработва и се натрупва като човешка мазнина. В същото време свинската мазнина не подлежи на хидролиза и затова се натрупва в мастните тъкани на човека като свинска мазнина. Стопяването на тези мазнини в организма при случай на енергийна необходимост е затруднено, и като енергиен материал започва да се използва гликозата, която е предназначена за функционирането на мозъка, което води до чувство на хроничен глад. Създава се порочен кръг: при наличието на достатъчно запаси от мазнини в организма, човек изпитва глад, постоянно дъвчи нещо, без да може да се засити.
Предписанията, имащи отношение към грижата за здравето на човека, съдържащи се в Свещената Книга, се потвърждават чрез многогодишния опит, а също така и от научни факти.
Едно от тези предписания е забраната отнасяща се до свинското месо: Такова предписание има и в Библията: "Макар, че копитата на свинята се раздвояват, тя не е преживно животно, тя е нечиста за вас; не яжте месото й и не се приближавайте до трупа й." /Библия; 14:8/ . . . . .
Медицински аспекти на забраната
Въздържането от употреба на свинско месо - това е проява на загриженост за собственото здраве. Поради това, че то се явява най-алчното и нечистоплътно животно, което изяжда настървено абсолютно всичко, включително човешки екскременти, прасето се явява развъдник на микроби и паразити, а месото му е източник на много опасни болести. Ние можем да предположим, че една от основните причини за забраната на консумация на свинското месо е била трихенелозата /Trichinella spiratis/.
Човек се заразява при консумацията на месо, което не е добре термично обработено.
Съдържащите се в свинското месо кисти с живи личинки дават началото на възрастните индивиди в тънките черва на човека. Възрастните личинки проникват с потока кръв в мускулните тъкани и там на свой ред образуват кисти. Признаци на заболяването се проявяват две седмици след заразяването, с висока температура, силни болки в мускулите, оток на меките тъкани. Възможно е поражение на нервната система /енцефалит/, на сърдечния мускул /миокард/ и други тежки увреждания.
Съвременната медицина не разполага с ефективни медикаменти против трихенелозата. Затова единствения надежден начин да се предпазим от заразяване е профилактика и отказ от консумация на свинско месо. Въпреки че месото в търговската мрежа подлежи на обезателно изследване за трихенелоза, няма абсолютна гаранция. Пример за това може да ни послужи пламналата епидемия от трихенелоза в Москва едва преди няколко години.
Продължавайки списъка с микроби и паразити, които съдържат свинското месо, а също така и болестите, които те предизвикват е необходимо да отбележим, че много от тях в настоящия момент са неизлечими.
Taenia solium /свинска тения/ се развива в резултат на инвазия на главния мозък на паразитните личинки в стомашно-чревния тракт на свинската тения и представляват 1 - 1,3% от обема на вътрешните процеси. Онкосферата на паразита попада в големия кръг на кръвообращението чрез лигавицата в съдовете на главната венозна система и се разнася по целия организъм, като поразява различни органи, в това число и главния мозък. Неврологичните симптоми се характеризират с различни огнища. Често се развива епилептичен синдром, изразен с признаци на менингит и повишено вътрешно-черепно налягане.
АСКАРИДИ - могат да бъдат причина за апандисит, жълтеница, разстройство в храносмилането.
Schitosoma japonicum - предизвиква кръвотечение, анемия, при евентуално проникване на личинки в главния или гръбначния мозък може да настъпи парализа или смърт.
Paragomines westermani - заразата му води до кървене на белите дробове.
Paciolepsis buski - предизвиква разстройство в храносмилането, изтощаваща диария, общо подуване.
Clonorchis sinensis - предизвиква жълтеница.
Metastrongylus apri - причинява бронхит, възпаление на белите дробове.
Giganthorinchus gigas - води до анемия.
Balatitidum coli - предизвиква остра дезинтерия, изтощава организма.
. . . . .
Бактериални заболявания
Туберколоза
Fusiformis necrofulus - предизвиква трудно лечимо гъбично поражение на долните крайници.
Salmonella cholera suis - холера.
Бруцелоза - води до трайна загуба на трудоспособността.
Свински червен вятър
. . . . .
Вирусни заболявания
Toxoplasma goundii /токсо-плазмоза/ - особено опасно заболяване. Бебе, което е родено от заразена майка, често умира няколко дни или седмици след раждането си. Ако оцелее, то у него може да настъпи глухота или слепота. При възрастните хора предизвиква хронична треска придружена с уголемяване на черния дроб, сливиците, пневмония, церебрално гръбначен менингит, увреждане на зрението и слуха. Хора, които ядат свинско месо, по-често страдат от затлъстяване в следствие високото съдържание на мазнини в него. Нивото на холестерол в кръвта им често е повишено, и те са по-податливи на атеросклероза, което е причина за заболяване на сърдечносъдовата система, нарушено кръвообращение на мозъка и др.
Свинското месо трудно се храносмила, което е причина за много хронични заболявания на храносмилателния тракт. Гнойни поражения на кожата също се наблюдават при тези, които консумират свинско месо.
Навярно ще ви бъде интересно да прочетете и за изследванията касаещи хидролизата на свинската мас и нейното натрупване в човешкия организъм. Предполага се, че при употребата на месо от тревопасни животни, тяхната мазнина се поддава на хидролиза и след това повторно се преработва и се натрупва като човешка мазнина. В същото време свинската мазнина не подлежи на хидролиза и затова се натрупва в мастните тъкани на човека като свинска мазнина. Стопяването на тези мазнини в организма при случай на енергийна необходимост е затруднено, и като енергиен материал започва да се използва гликозата, която е предназначена за функционирането на мозъка, което води до чувство на хроничен глад. Създава се порочен кръг: при наличието на достатъчно запаси от мазнини в организма, човек изпитва глад, постоянно дъвчи нещо, без да може да се засити.
Убиец на кучета намерен заклан като живо...
Размисли за Любовта
НЯМА ТРАКИ, НЯМА БЪЛГАРИ, ДЪРЖАВАТА НИ Е...
Размисли за Любовта
НЯМА ТРАКИ, НЯМА БЪЛГАРИ, ДЪРЖАВАТА НИ Е...
Няма коментари